AR-debut

Igår var jag och Firouzeh på vår första träning i akademisk ridkonst. Det kändes väldigt roligt att åka iväg och göra något mer seriöst och eftersom vi är lite ovana vid att utöva krumelurridning inne i ridhus så var det nog nyttigt också.
Att det handlade om akademisk ridkonst kändes däremot inte så relevant då det var ungefär som vi brukar rida. Bara lite mer fokus på innertygeln och inner sittben vilket jag inte är helt säker på att jag trivs med tyvärr. Tränaren var också lite lam och jag kände mig en aning nedvärderad av henne för att vi inte var duktigare.
Men dressyr är helt klart bra för oss så jag hoppas vi kan hitta någon annan tränare som är lite mer "på" som vi kan ha råd att rida lite för. Det brukar ju alltid vara bra med någon som bevakar en lite. 

Tyvärr blir det inga bilder från träningen då min kära bror som följde med och hade hotat om att fota trodde att har glömt sin kamera i Dalarna, så det blir en gammal från Skåne istället. :)

Det här med gamla grejer

Det är ju något visst med gamla saker. De har liksom en annan själ än de flesta nytillverkade prylar. Om de slitits på av någon annan innan man hittar på det blir de också charmigare på något vis. Dessutom känns det som att saker tillverkades med en annan omsorg för länge sedan. Man räknade inte med att saker skulle slitas och slängas utan lade ner tid och energi på att det skulle bli så hög kvalitet och hållbarhet som möjligt.

Det är drygt att behöva fördröja mitt bygge på grund av att jag till exempel inte har hittat tillräckligt med fönster, jättedrygt faktiskt! Men jag är inte beredd att kompromissa på den punkten tyvärr. Jag vill ha gamla fönster. Allra helst med munblåsta glas. De har verkligen en helt annan känsla i sig mot nytillverkade. Ju fler fönster jag ser ju mer vet jag att jag gör rätt. :)

Note to self

Man blir sjukt mycket piggare av att äta. Även om man inte har sovit. Och även om man bara plaskar i sig lite nudlar i grönsaksbuljong. Faktiskt.

Stackars mina verktyg...

Självklart måste det lukta lite häst på mitt bygge. De flesta hovslagarverktygen extraknäcker som vagnsbyggare. Bland annat har bräcktången använts till otaliga ändamål både vid rivning och byggande, städet och släggan har fått räta ut gångjärn och annat, den stackars hammaren har spikats med och när den skulle tjänstgöra som bräckande verktyg när jag skulle ha loss ett par gamla gångjärn pajade den till och med i skaftet. Idag har jag skrapat av färg från fönsterna med upphuggaren. Grejer finns för att användas!

Yxtapyxta

Jag drog väldigt inpulsartat ner till Yxtaholm i måndags för att lastträna lite (närmare 10 stycken) hästar. Underbart! Där var vår i luften och till och med vitsipporna blommade. Jag kände mig konstigt nog ganska utvilad och stark i kroppen och solen sken hela dagarna. Lastningen gick bra och jag är väldigt nöjd med alla hästarna. Det är verkligen roligt när man kan ta sig tid och bara stå och lasta sådär på "löpande band", och det känns alltid bra när folk prioriterar hantering av hästarna tycker jag. Hela vardagen blir så mycket trevligare om den går bra och man har igen massor i ridningen också. Dessutom tar det inte så himla mycket tid, bara man ser till att vara konsekvent och göra rätt från början, dvs lär hästen rätt från början.

Det ger mig alltid lite huvudbry när det är så trevligt att hälsa på. Är det dit jag ska rulla ner min vagn sen i alla fall? Träna häst verkar ju vara vad jag är menad att göra och Yxtaholm är ganska idealiskt då. Attans bananer att livet ska vara så svårt jämt. Men jag ska i alla fall se till att hälsa på ett par gånger under våren.

Fönsterkarmar klara

Jag gjorde det enkelt för mig, jag tog planhyvlad 45x120 och skruvade ihop till en ram kring fönstren och spikade sedan dit hyvlad 21x45 emellan rutorna. Det passade perfekt och speciellt den lilla karmen blev väldigt bra. Nu återstår att fixa lite beslag och sen blir det väl att skrapa av färgen. :)

Ja

Jag har alldeles för många känslor och de virvlar runt alldeles för okontrollerat. Det är så vansinnigt svårt att klara av.



Gamla grejer är de finaste grejerna...

Även om det stora innerfönstret gick sönder under transporten kan jag inte låta bli att älska mina fönster! De är så väldigt vackra! <3 Ångrar nästan att jag inte köpte ett till faktiskt...
Nu återstår att se om jag lyckas få till ett par fungerande bågar till dem innan dagen är slut. Det kommer att bli en utmaning, men jag är övertygad om att jag klarar det! Så håll tummar och tår... :)

Fönstertrassel

Hur dåligt får saker och ting gå? Hur många motgångar är det liksom okej att en levandes människa kan få ha?
Igår hittade jag äntligen en annons med ett par jättefina fönster, typ exakt som jag tänkt mig. Jag ringer på annonsen, de finns kvar, jag tar med mig Karin och åker dit. Vi hittar rätt väg fast det är på andra sidan Stockholm och jättekrångligt, fönsterna ÄR fina och jag köper två och får med tre andra på köpet (lol). Vi lastar in allt i bilen och glada och nöjda styr vi kosan hemåt. Sen, kanske 600meter innan våran avfart från motorvägen, kör vi över en jävla kant i vägen och det ena stora innerfönstret GÅR SÖNDER!!
Upp som en sol och ner som en pannkaka. Jag tror att jag hatar mig själv för att jag är så klantig. Fan allt.

Springtime

Idag är det verkligen vår. Det växer snödroppar i rabatten, solen skiner, jag har varit ute utan långkalsonger för första gången i år, jag har invigt mina nya röda loppis-gympaskor och jag har tvättat bilen endast iklädd shorts. Min fina Efla-Pefla har solat naken i hagen hela dagen och nu är underlaget perfekt mjukt och isfritt för en ridtur på kvällskvisten.
Många saker vore så himla bra om jag bara kunde tämja mitt hopplösa humör. När jag vaknade i morse kände jag mig ganska lycklig. Några timmar senare på förmiddagen var allting ett helvete och jag låg ner på golvet och grät. Det är vansinnigt jobbigt och jag har verkligen ingen aning om vad jag ska ta mig till med livet eller vad som hjälper. Att tänka är i alla fall väldigt vanskligt för det leder vanligen till att jag blir ännu olyckligare. Man kunde tro att rida och riva/bygga skulle hjälpa, men bara för stunden verkar det ju tyvärr som. Så fort verkligheten flåsar mig i ryggen blir jag förlamande panikslagen.

Diverse och massor av apelsiner

Dök med sällskap inatt vilket var mycket trevligt. Vi hittade också en massa fint, mycket var tyvärr täckt av mjöl och något kladdigt, kanske yoghurt? Men det går ju att tvätta av när man kommer hem.
Det bästa jag vet att hitta är nog apelsiner faktiskt, och den här gången var det mest blodapelsiner så juicen blev sådär fint röd. :)
Var tvungen att slänga upp en bild på delar av fynden, det såg så fint ut när jag sköljde det. Förutom sakerna på bilden hittades lite färdiga mackor,  flera kilo nötkött till mina kollektivmedlemmar, ännu mera apelsiner (som blev juice såklart) och lösgodis. Dessutom blev Tassen väldigt nöjd med sina strömmingsfiléer. Inte helt fel att ha en dumpstrare i sitt kollektiv alltså, varken för två- eller fyrbenta. ^^


Världens hungrigaste näsa?



Idag försökte vi rida någon slags dressyr på banan. Både jag och Firouzeh tycker att det är både jobbigt och svårt så vi blir lätt osams och på dåligt humör när den aktiviteten står på schemat. Vi blir dock ständigt peppade av Karin och Sapone och det känns skönt att det är ok att stanna och gråta en stund och sedan fortsätta rida.
Vår träning de senaste veckorna har faktiskt givit något slags resultat. Även om vi har en lång bit kvar så har vi kommit någonstans åtminstone. Kanske vi trots allt kan ta oss ut på den där western-tävlingen om ett par veckor? :)

Men hallå vädret, hur tänkte du nu?!

Det här var fel!! Tur att min vagn står inne i verkstan hela den här veckan...

Långritt och drömmande

Idag har vi ridit. Långt. Och det var kul och mysigt fast att det mesta i världen gick emot oss. Vi har tappat våra easy boots kanske 15 gånger och fått vända och hämta dem, solen har varit frånvarande hela dagen och apelsinen jag hade i fickan till matsäck råkade jag sätta mig på så att den blev juicemos. Men det var ändå underbart!
Vi såg bla några jättefina ankor. En var röd och den ville jag jättegärna ha! En stund senare kom vi fram till ett helt fantastiskt sagolandskap. Det kändes som om vi var förflyttade till vikingatiden och det var så vackert att det gjorde ont i bröstet! Det var en stor öppen betesmark, alldeles kullig och mjuk med en liten (underbar!) bäck som rann igenom. Och överallt fanns gamla husgrunder och enbuskar. Hur vackert som helst! Dessutom låg där mitt ute ett litet torp, som var så fint så fint! Med vedspis, och blåvitt kakel i köket och en jättegullig kakelugn. Där, där ska vi bo! Jag vet inte hur, men det bara kändes så rätt. Där var platsen. Där ska min häst beta, där ska min vagn stå och där ska Karin bo i torpet. Där ska vi odla våra grönsaker, där kan vi ha en smedja och där får vi vara ifred och göra som vi vill. Jag känner att jag håller på att spricka av iver att berätta det för någon, någon som förstår. Men tyvärr är det väl rätt få...

Järngänget för två veckor sedan eller så. :)

Skitalltet


76 dagar och jag har insett att det kanske är sant. Och de flesta i min närhet vet om det. Att ingenting finns kvar. Det är som om jag inte lever, jag bara existerar. Men jag finns och jag andas. Jag har några fantastiska vänner, världens allra finaste häst och den bästa storebror man kan ha. Jag vet att det finns många som hejar på mig och jag har massor av roliga projekt på gång.
Just nu klarar jag mig, för att det är som att jag inte har några riktiga känslor. Resten av mitt liv har raderats och jag faller ganska okontrollerat mellan mjuka moln och vassa klippor. Jag gråter och skriker, mina ben är spagetti och det känns som om ögonen ska pluppa ut ur huvudet. Men ibland ler jag. Till exempel i förrgår. Det gör detsamma hur det slutar, men jag är tacksam för alla som puttar mig åt rätt håll. Och tacksam för att jag kan gräva in näsan i mjuk hästpäls och bara känna värme och hästdoft en stund.
Fler ord finns inte.

Det går framåt :)

Idag spikade jag färdigt råsponten på yttertaket så nu är det bara pappen kvar, och lite nät på sidorna vid luftspalten och några snygga kanter på taket vid gavlarna. Tror jag ska skissa lite på sådana ikväll.
Taket består alltså (inifrån) av pärlspont, vindpapp, isolering (stenull eftersom jag fick överbliven sådan gratis) ungefär 20cm tjock, papp igen, luftspalt, 20mm tjock råspont och slutligen ska det bli takpapp ytterst.
Det är så himla fint nu när råsponten är på, jag är redan stormförtjust i rundningen! Den är så himla hemtrevlig. 

Fina taket :)

En kort paus. I början var det sol och tokvarmt så jag jobbade i solbrillor och utan mössa men sedan blev det ganska molnigt och trist så då var det tur att jag hade min varma choklad och lite bra musik! Dock är det apsvårt att sjunga och dansa uppe på ett rundat tak med spikar i munnen... :P

Klad hest! Stolt över att jag har byggt så mycket av mitt tak helt själv. Och att det blivit jättefint! :)

Vagnsbilder

En bild på mitt tjusiga innertak. Man blir glad bara av att se det och på mitten är det så högt att Erik inte når upp. ^^ Väldans luftigt med andra ord. Vagnen ser också så himla stor ut utan mellanväggen. Jag längtar efter att sova där och ligga och kika upp i taket. :)

Nedanför en bild på jobbet jag gjort idag; lagt på isolering och papp och slutligen börjat spika på råsponten som ska vara yttertak. Dock är bilden från mitt på dagen när jag bara kommit halvvägs. Triksigt som tusan var det att få upp isoleringen och framförallt pappen i blåsvädret men till slut blev det bra i alla fall. Att jag inte hann upp med all råsponten berodde på att det kom så mycket annat i vägen hela tiden, bland annat så ringde Karin och hade hittat ett rivningshus som vi givetvis måste undersöka genast! Det resulterade i en massa roliga fynd som jag ska ha till olika saker. :)
Isoleringen är förresten en rest sedan mina föräldrar byggde sitt hus för 22 år sedan. Bra att den till slut kom till användning!


Jag älskar dig mer än allt annat

Underbar helg av byggande!


Det har hänt massor med min vagn i helgen. Hela ena kortsidan har rivits ner och halva långsidan. Själva stommen fick bytas där eftersom den var så rutten. Långsidan reglades upp igen och så spikade vi dit innerväggen. Dörren är borta och hålet efter den täckt. Mellanväggen är nerplockad tills vidare. Chassit är ihopsvetsat där det var lite trasigt. Takstolarna är på samt papp och pärlsponten som bildar innertaket. Och så säkert lite annat småplock.
Det har varit väldigt roligt att bygga och många har kommit förbi och kikat och varit nyfikna. Ett par av dem stannade dessutom ett par timmar och hjälpte till. Tyvärr tog vi alldeles för få bilder, då kameran legat i bilen större delen av tiden, men det blir så lätt så. Det känns väldigt roligt att stora saker börjar hända äntligen! Stort tack till alla som engagerat sig under helgen och särskilt stort till min käre far och bror. Ni är underbara!

Taket är av!

Har gnetat på med rivningen till och från hela dagen och fick mot slutet hjälp av en kran. Stor fördel av att hålla till på skroten!
Det var riktigt murket på sina ställen så det kändes väldigt bra att få av det faktiskt. De reglar som var fina var dock väldigt bra och kändes tråkiga att bända bort. Men men, det kommer att bli ännu finare med halvrunt tak såklart. Nu står skönheten inne i verkstan och vilar sig över natten. Imorgon, då jäklar! Håll tummarna för att takstolarna kommer på plats!

Kranhjälp

Senaste fyndet

En jättegullig liten tekanna hittad i en container på skroten. Behöver bara putsas upp lite. Finemang!

Yep





Om jag kunde tillbaka-uppfinna någonting (heter det kanske nerfinna? eller nertappa?) så att det liksom slutade finnas igen, då skulle det nog bli bilar och pengar. Kanske lite naivt, men det känns som om att det skulle bidra till en trevligare och lite långsammare tillvaro.

Matutmaning

Jag vet att jag börjar några dagar sent nu, men vad fasen, jag orkar inte vänta tills nästa månad! Jag hade nämligen tänkt att bara handla veganskt i mars. Jag kommer fortfarande att äta vegetariskt, det känns dumt att lämna ätliga saker i containrar och eftersom jag klarar av att äta ägg och mjölkprodukter så får det vara så. Kött skulle jag aldrig kunna få i mig, men det brukar jag å andra sidan ta med mig och ge till vänner.
Men jag hade alltså tänkt sluta konsumera animaliska produkter över huvud taget. Kul och spännande och ett steg i rätt riktning och allt det där! :)

För övrigt spelar det ingen roll att jag är några dagar sen, det är rätt sällan nu för tiden som jag orkar med att gå in i mataffärer nämligen. Men igår var jag, snäll som jag är, på jakt efter en speciell dressing åt en av mina vänner i kollektivet och besökte faktiskt fyra stora affärer, tyvärr utan någon framgång. Däremot resulterade det i att jag köpte havremjölk och juice, men det är ju veganskt bägge delarna.

På väg hem

Dag och hennes Skinfakse är på väg ner med solen.

"I may not be there yet, but I'm a little bit closer than yesterday!"

Vi

Helgträning

Den här helgen har vi skrittat 5 mil på två dagar. Sjukt bra och åtminstone för stunden väldigt ångestdämpande. Det blev rätt många timmar i sadeln och rätt många glada och förvånade miner på folk vi mötte. Eftersom vi är ganska hopplösa på att flamsa och tramsa så blev det en del pauser längs vägen, bla vid korvmojjen i Knivsta där hästarna fick bröstsocker och pommes frites. ^^
Vi hade underbart väder för att rida långt och långsamt i och för en gångs skull så hade jag rätt mängd kläder, jag fick tom ta av mig bitvis i den varma vårsolen. :)
De första 3 milen red vi helt barfota, vilket gick toppenbra trots att det var asfalt i stort sett hela vägen. Men eftersom jag slarvat lite med verkningen oroade jag mig för att hon skulle slita tå för mycket så de sista två milen åkte bootsen på. Alex var jättesnäll och letade upp två skruvar som passade och jag lagade dem lite extra med silvertejp. Och tydligen är de alltså inte trasiga på riktigt eftersom de satt finfint när de var tejpade. ;)

Hästarna <3
Glatt michelin-monster på världens finaste häst
Paus i solen

Jag vill också...

Jag vill också bo i en grotta i skogen och inte behöva bry mig om samhället.
Jag vill vara barn för alltid och bara göra det jag känner för. Rida, bada, sola, odla egna grönsaker, springa så fort jag kan, klättra på hala stenar och skrika vårskrik.
Jag vill slippa bry mig om skatter och pengar och industrier och övergödning.
Jag vill bo långt bort från alla auktoriteter och vara självförsörjande!
Men jag vill inte göra det alldeles ensam...och det är himla svårt att hitta någon som man står ut med, och som står ut med en...

Sökningen efter det ultimata husdjuret

När min cirkusvagn är klar vill jag dela den med någon/några fyrbentingar. Firouzeh är tyvärr lite för stor för att komma in genom dörren, och även om jag gärna hade haft henne i sängen så trivs hon bäst utomhus. Alltså måste jag komma på någon annan bra idé, men det har visat sig vara jättesvårt att hitta ett passande djur. Helst vill jag ju att det ska vara ett vegandjur eftersom det inte känns ok att mata det med varken musungar eller kattmat, jag vill helt enkelt inte stödja den industrin. Kanske att det kan vara ok att mata den med containerkött ibland, men helst inte faktiskt!
Dessutom vill jag gärna ha ett socialt djur som uppskattar att umgås och hänga med på olika saker. Jag gillar heller inte idén om burdjur utan vill att det ska kunna springa runt i vagnen och utanför som det själv vill. Det gör att det måste gå att få djuret rumsrent.
Det bästa jag har kommit fram till hittills är faktiskt apa, men dem får man inte ha som husdjur i Sverige. Det gör mig ännu lite mer sugen på att flytta någonstans där det är varmare...
Men kom gärna med förslag på roliga husdjur som gillar Sveriges klimat!

Kanske en ekorre trots allt?

Tröttheten

Jag börjar fundera på om jag har järnbrist, men det verkar ju osannolikt så mycket som jag hängt på skroten på senaste. Jag är nämligen så ofantligt trött! Idag när jag kom hem efter att ha sågat ur alla takstolar till min kära vagn så var jag så trött att jag somnade i bilen. Vilken förövrigt skramlar en hel massa och förmodligen alltså behöver lite tyck om för att fortsätta sin trogna tjänstgöring prickfritt. Hur som helst, jag är fortfarande dödstrött sedan jag vaknat till igen så kvällen ska jag tillbringa inlindad i en massa filtar och titta på Ronja Rövardotter tror jag. Det kan ju vara en av de bästa filmerna som gjorts! Dessutom var min fantastiska bror här igår och lagade mat till mig som nog räcker över hela helgen. Nom!
Alla mina roliga och livsviktiga projekt får vänta till imorgon faktiskt, jag orkar ju knappt titta rakt fram. Hoppas på stjärnor när jag ska upp och natta hästarna!

God morgon hästarna